ArtiklarDagens Muslim 34Gästartiklar

Till Ulf Kristersson: ”Det finns personer som vill begränsa tjejers val”

Hej Ulf,
Jag heter Mona Ibrahim och är en 16 årig tjej som bor i Stockholm. Just nu går jag i ettan på gymnasiet, naturlinjen på Blackebergs gymnasium. Jag är som vilken annan svensk tjej som helst och jag bär slöja.

För några år sedan så bestämde jag mig av egen fri vilja att bära slöjan, det var inte några konstigheter med det. Jag berättade för mina föräldrar, mina vänner och mina lärare. Mina vänner fick ställa alla frågor de ville och jag var glad att besvara dem. Jag har inget emot folk som inte bär slöja, eftersom att vi alla har ett eget val.
Men jag valde slöjan eftersom att det är det som känns rätt för mig. Jag själv vill inte att vem som helst som går förbi mig ska kunna se mitt hår eller min kropp, eller ha möjligheten att kommentera hur jag ser ut. Utan jag vill kunna bestämma vem som får se mig och det har jag också rätt till. Det är min kropp och mitt val.
Att en ung kvinna år 2019 få höra att det finns personer som vill begränsa tjejers val att få bära de kläder de vill. Att få höra att det finns män och kvinnor som vill förtrycka en genom att bestämma vad som är rätt och fel att ha på sig gör ont. För det är ett förtryck. Det är förtryck att begränsa unga kvinnor från att ha på sig vad de vill. Det kanske finns tjejer idag som känner sig tvingade eller pressade till att bära slöja. Men de är i minoritet. Jag förstår att slöjan inte är alla kvinnliga muslimers självklara val. Men då får de söka hjälp ifall de är utsatta i hemmet. För ingen ska känna sig tvingad till något.

För 4 månader sen gick jag i grundskolan. Om ett beslut då hade kommit ut om att slöjan är förbjuden i grundskolan hade jag blivit förkrossad. Vart skulle jag gå? Jag är född och uppvuxen i Sverige. Jag är väl ändå svensk? Jag firar svenska högtider och har svenska värderingar. Vad mer krävs för att klassas som “svensk”? Jag kan inte välja min etnicitet. Mina föräldrar är båda högutbildade, pappa civilingenjör och mamma överläkare. De arbetar, betalar skatt och bidrar till det svenska samhället, precis som vem som helst. Hur skulle de kunna släppa allt och flytta eftersom deras dotter inte kan gå i skolan längre?
Det är inte rimligt. Slöjan är en del av min identitet, den jag är. Jag kan inte bara lämna det.
Ett beslut om slöjförbud i grundskolan kan betyda att tusentals tjejer som väljer att ha slöja kan bli tvingad att ta av den!

Jag hoppas verkligen, innan Moderaterna bestämmer något om slöjan, att de ska tänka om och om.
Sådant beslut kan leda till otroligt negativa och destruktiva konsekvenser, inte minst ännu mer polarisering i samhället.

Med vänlig hälsning
Mona Ibrahim

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button