ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 18Hälsohörna

Hälsohörna 5 – Heltäckande klädsel, såsom Hidjab, kan vara ett effektivt skydd mot hudcancer

I den tidigare tredelade artikelserien ”Syster, glöm inte vitamin D!”
diskuterade vi att man bör kompensera den bristfälliga vitamin D produktionen pga. bristande solljus. Detta gällde framförallt systrar som har fått äran att bära Hidjab och som befinner sig i norden. Nu vill vi framhäva hur Hidjab verkar beskyddande mot de mest förekommande cancertyperna.
Hudcancer i människor fördelas generellt i två delar; icke-melanom hudcancer (NMSC) och malignt melanom (MM). Den mest förekommande av dessa är NMSC. I Sverige är NMSC den tredje mest förekommande cancertypen bland kvinnor. Studier har påvisat att ca 70% av dessa NMSC fall är förorsakade av repetitiv exponering av solljus; specifik ultraviolett våglängd B (UVB), dvs våglängder 280-315 nm.
Den dödligaste formen av hudcancern, men mindre förekommande, är MM. I Sverige är MM den femte mest förekommande cancertypen bland kvinnor. Enligt studier är en stor andel av MM fall också förorsakade av repetitiv och långvarig exponering av solljus. Olikt NMSC, så kan MM förorsakas av både UVB och UVA, dvs våglängder 315-400 nm. Värt att påpeka är att man även kan utsättas för dessa våglängder i de flesta solarium.
Det finns flera metoder att skydda sig själv mot dessa hudcancerformer.
En metod är att applicera solkräm vid mer än ca 20 minuters solexponering, eller att avstå från att gå ut när UV-index är större än 8. En annan mycket effektiv metod är heltäckande klädsel, såsom Hidjab.
Hidjab erbjuder alltså ett utmärkt skydd mot direkt solljus, däribland UVA och UVB strålningar. Därmed kan sådana typer av klädsel möjligen verka som ett effektivt skydd mot hudcancer.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button