ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 17Hälsohörna

Hälsohörna 4 – Syster, glöm inte vitamin D!

Del 3: Rekommendationer!

I den sista delen av vår artikelserie om vitamin D kan du läsa om praktiska lösningar på hur man kan undgå vitamin D brist. I den första delen diskuterades vitamin D’s roll i kroppen, medan i den andra delen berördes ämnet vitamin D brist och dess konsekvenser. Man kan läsa de föregående delarna på dagensmuslim.se

Det finns två rimliga aspekter som man kan agera inom för att öka vitamin D nivåerna i sin kropp, en naturlig och en onaturlig.

Den naturliga aspekten är i relation till solljus. Den primära rekommendationen är att, i mån av förmåga, boka solsemester under vintern. Besök helgonernas moskéer och gravplatser i Irak, Iran, Mecka eller Medina, då chansen för solexposition är större. Till exempel kan man åka till Irak under oktober/november för Arbain besöket hos Imam Hussein (fvmh). Man kan också skapa islamisk tillåtna omständigheter för att kunna få tillräckligt med solljus under sommaren. Notera att UVB strålning från solen i vår världsdel är tillgänglig främst från mars till oktober.

Bildkälla:nof.org

Hudfärg är en viktig faktor i absorberingen av UVB. Ju mörkare hud man har, desto mer är man resistent för solljus. Därmed är man i behov av mer solljus än andra. Ljushyade bör sola utan solkräm ca 10 minuter, medan de med mörkare hy bör göra det för ca 15 min, innan användning av solkräm. Glöm dock inte att för mycket direkt solljus är skadligt och kan orsaka farlig hudcancer.

Den onaturliga aspekten är förbruk av Vitamin D ersättning. Systrar som befinner sig i norden det mesta av året  bör i samråd med sin läkare, köpa och inta vitamin D tabletter (till exempel kolekalciferol eller ergocalciferol) 10-20 mikrogram per dag, som är bra profylakse mot bensjukdomar. Överdosera inte och rådfråga gärna din läkare innan du börjar använda det. Förutom systrar med hidjab, bör äldre (>60 år), gravida och ammande också inta vitamin D ersättning.

De som lider av osteoporose, njure-problem, hypoparathyroidism eller osteopeni, kommer att genom konsultation med läkaren få skräddarsydd Vitamin D behandlingar.

För mer information, vänligen kontakta din läkare eller besök livsmedelsverkets hemsida på www.livsmedelsverket.se

Glöm inte, att en hälsosam kropp är essentiell! Inte minst för att det hjälper dig att dyrka Gud.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button