Dagens Muslim 21Nyheter

Höstens val i Sverige

Den 9 september är det återigen val i Sverige. Alla som har fyllt 18 år senast på valdagen och är svensk medborgare har rättighet att rösta, därtill finns regler för de som får rösta utan svenskt medborgarskap. Det finns tre olika val man röstar i som representerar de tre styrformerna i Sverige. Dessa nivåer är val till riksdag (högsta nivå), landsting (regional nivå) och kommunfullmäktige (lokal nivå).

Vem får rösta?
Den som är svensk medborgare har rätt att rösta i alla de tre valen. För de som saknar medborgarskap men ändå varit folkbokförda i Sverige mer än tre år i sträck har rätt att rösta i kommun- och landstingsvalet.
För att nå ut till gruppen utan svenskt medborgarskap och öka antalet väljare därifrån, så har en del kommuner även tagit fram information på andra språk. Ett exempel är Sollentuna kommun i Stockholm som tagit fram information på arabiska, farsi, somaliska, dari och tigrinja.
Ditt röstkort
Alla som har rätt att rösta får hem ett röstkort i brevlådan. I röstkortet står information om hur och var man ska rösta, det står även vilka val man har rätt att rösta i. Om man befinner sig i Sverige sker röstningen i närmaste vallokal i ens hemkommun.
Det går även bra att förtidsrösta för den som inte kan rösta på valdagen, om man befinner sig utomlands sker röstningen vid närmast ambassad eller konsulat i utlandet. Mer information kring hur man går tillväga står angivet i röstkortet eller på www.val.se.
För den som vill veta mer om hur det svenska samhället fungerar finns det information på olika språk på
www.informationsverige.se

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button