ArtiklarDagens Muslim 43Islamiska personligheterTidningsnummer

Islamisk personlighet 10 Umm Kulthum

Damen Umm Kulthum var dotter till De troendes ledare Ali (frid vare med honom). Imam Ali (fvmh) hade (utöver andra döttrar) tre döttrar som hette Umm Kulthum den äldre, Umm Kulthum den mellersta och Umm Kulthum den yngre. Heliga Fatima (fvmh) var mor till Umm Kulthum den äldre, och andra fruar till Imam Ali (fvmh) var mödrar till de andra två som också hette Umm Kulthum.

Umm Kulthum den äldre var det fjärde barnet till Imam Ali och Heliga Fatima (fvmd). Hon föddes efter Imam Hassan, Imam Hussein och Heliga Zeinab (fvmd) i Medina. Hennes födelsedatum var efter år 8 AH (630 e.Kr.). Allamah Sheikh Mufid, en av de stora shiitiska lärda, har nämnt Umm Kulthum vid namnet Zeinab.

Det har återberättats att Umm Kulthum, lik sina bröder och systrar, var djupt sorgsen och grät vid Heliga Fatimas (fvmh) martyrskap. Samtidigt som hon hade täckt ansiktet och hängt på sig en kappa addresserade hon Profeten (Gvhf) och sa med ett hjärtskärande kvidande: ”Å Guds Sändebud! Det är som om vi har förlorat dig nu och vi nu känner smärtan från din frånvaro.”
En av de största händelserna i Umm Kulthums liv var hennes närvaro i Karbala tillsammans med sin bror Imam Hussein (fvmh).
Efter ashura var hon och hennes syster Zeinab bland de nobla fångarna i fångkaravanen med Muhammeds (Gvhf) familj som reste till Kufa och Levanten. I historieböcker har man citerat predikningar och tal från Umm Kulthum under hennes fångenskap i Kufa och Levanten. Vissa historiker har ansett att damen som reste i Kufa, Karbala och Levanten var Umm Kulthum den äldre, och vissa Umm Kulthum den mellersta.
Shiamuslimska lärda anser att hon var hustru till Awn ibn Jafar, men sunnimuslimska lärda anser att hon var hustru till Umar ibn al-Khattab.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button