ArtiklarDagens Muslim 28LedarartiklarTidningsnummer

När hat är det största hotet

Masjid al Noor moskén i Christchurch

Ett av dagens stora problem i världens länder är existensen av intolerans. Det kan finnas många anledningar till denna intolerans. Utöver att det kan vara positivt med att det blivit lättare att få tillgång till information, att det finns sociala nätverk, att det blivit lättare att resa mellan länder och att människornas samhällen inte längre är homogena så kan det även på ett sätt skapa intolerans i samhället.
Den senaste terrorattacken i Nya Zeeland var väldigt tråkig. 49 personer dödades och tiotals personer skadades. Imam Mohsen Hakim Elahi hänvisade till en viktig fråga under fredagsbönen den 15 mars 2019. Efter att ha fördömt terrorattacken i Nya Zeeland sa han: ”Jag ger rådet till vissa partier och grupper att de ska undvika att skapa hat och osämja mellan samhällets minoriteter och majoriteter. Detta eftersom detta hat är en av grundorsakerna till att ilska skapas hos samhällets ungdomar. Denna fråga leder i sig själv till att dessa personer attraheras av terroristgrupper runtom i världen.”
Detta är precis det problem som vi ser växer dag för dag. Vissa politiska partier och politiker även i vårt land, Sverige, talar om muslimer och nyanlända med felaktiga åsikter, som är långt ifrån verkligheten. Detta ökar hatet bland extremistiska grupper. Både vi i Sverige och människor i andra länder runtom i världen har lidit tillräckligt av intolerans.Nu är det dags att arbeta för att höja toleransnivån i samhället. Hur svårt och tidskrävande det än må vara, så är det ändå en social plikt och skyldighet för alla som respekterar mänskligheten. Alla måste hjälpa till med detta. Religiösa och kulturella föreningar har en betydande social potential i samhället i att öka toleransnivån.
Politiker och sociala institutioner utsätts just nu för ett prov, ett prov som kommer att diskuteras och analyseras av kommande generationer. De efterkommande kommer att se alla våra uttalanden och gärningar och överväga dem. Intolerans kan omvandlas till hat, och hat kan omvandlas till brott och det största hotet mot samhället. Låt oss vara enade.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button