ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 36Lyckans hörnaTidningsnummer

Lyckans hörna 23 – Är det nödvändigt att förstå ens religion?

Förnuftigt tänkande kan hjälpa oss att förstå mycket av det som vi, för lyckans skull, behöver göra. Samtidigt leder det oss till Gud och behovet av att få Hans vägledning och hjälp. Han kan inte ha lämnat oss utan svar på våra viktigaste frågor eller utan nödvändiga praktiska instruktioner.
Profeterna och läran som de har kommit med är den räddningslina som Gud har nedsänt för att vi skall kunna ta upp oss från materialism till andlighet, från mörkret till ljuset, från förvirring till insikt och visshet, från sorg och splittring till lycka och harmoni.

Varje religions följare tror att de följer den bästa läran. Som troende muslimer följer vi islam, vilken lär oss att en förutsättning för ett lyckligt liv är att tygla våra kroppsliga behov. Detta är nödvändigt inte minst eftersom vi lever i ett välfärdssamhälle där mycket fokus hamnar på fysiska behov och därav njuter vi av olika maträtter och känner aldrig smaken av hunger.
Enligt islam vill Gud att vi skall tillgodose våra fysiska behov men varnar oss från att styras dessa djuriska drifter, därför lär Han oss att reglera dessa drifter. Eftersom uppdraget är svårt hjälper Han oss med olika föreskrifter. Exempelvis fastan och annat som vi bör fokusera på under månaden Ramadan. Att reducera mat och vakna exempelvis innan gryning bidrar till självbehärskning och mer kontroll över våra fysiska behov.
På samma sätt uppmanas vi också att vakna och be vid varje gryning. Dessa och andra föreskrifter inom islam bidrar till att vi blir mer disciplinerade och kan bättre ta hand om vår andliga utveckling.
Den som inser, på goda grunder, att islam är ett budskap från Skaparen, med föreskrifter som hjälper oss, oavsett spirituell nivå, att utvecklas och blomstra som människa; kommer självfallet att följa läran och fördjupa sig i den.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button