ArtiklarDagens Muslim 30Tidningsnummer

Sheikh Bahai – En vandrande encyklopedi

Bildkälla: Wikipedia

Sheikh Baha’ al-Din Muhammad ibn Husayn al-Amili, även kallad Sheikh Bahai, var en islamisk teolog, filosof, arkitekt, matematiker, astronom och poet från 1600-talets Iran. Han föddes i Baalbek i Libanon i februari år 1547.
Under hans barndomsår immigrerade han med sin fader till det safavidiska Iran. Sheikh Bahai skrev över 88 böcker i olika ämnen på persiska men även en del på arabiska. Hans dödsdag är den 12 shawwal (i den islamiska kalendern) som i år infaller den 17 juni. Sheikh Bahai är begravd i Imam Ridhas (fvmh) helgedom i Mashhad i Iran.
Sheikh Bahai har bidragit med många verk inom filosofi, logik, astronomi och matematik. Hans arbete innefattar över 88 artiklar, brev och böcker. Han skrev också poesi på persiska. Sheikh Bahai reste mycket genom Syrien, Palestina, Hijaz (dagens Saudiarabien), Egypten, Irak, Azerbajdzjan och Khorasan (i dagens Iran). Eftersom Sheikh Bahai var en mycket kreativ och talangfull man blev han en vandrande encyklopedi. Hans kunskaper inom islamiska ämnen såsom rättsvetenskap, tolkning av den Heliga Koranen och hadither gav honom möjligheten att träna stora rättslärda som Mulla Sadra Shirazi, Muhaqqiq Sabzevari och Mulla Muhammad Taqi, känd som den första Majlisi som är författaren till den kända hadithsamlingen ”Bihar al-Anwar”.

En av hans kända och mycket respekterade böcker vid namn ”Kashkoul” är en encyklopedi som innehåller berättelser, nyheter, olika vetenskapliga ämnen, persiska och arabiska ordspråk och poesi. Den finns i tre volymer och Sheikh Bahai skrev den när han var ung. Ordet kashkoul betyder ”en liten säck för fattiga som är full av folks donationer”. När man tittar på innehållet i boken och hur Sheikh Bahai samlat kunskap från olika folk, platser eller erfarenheter och sen sparat dessa viktiga moraliska och etiska livskunskaper i olika former, såsom de berättelser, vetenskapliga ämnen eller den poesi som man hittar i boken, kan man förstå namnets djup och innebörd.

Sheikh Bahai är även känd för sin extraordinära kunskap inom matematik, arkitektur och geometri, vilket har gjort att han skapat en rad kända sevärdheter i Iran som t.ex. Emamtorget, Imammoskén och Hessar Najaf i Isfahan.

”Sju tornen av Kharun” i staden Isfahan – Arkitekt: Sheikh Bahai

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button