ArtiklarDagens Muslim 53Svenska platserTidningsnummer

Tyresta nationalpark

Svenska platser

Vill du uppleva ett unikt lugn, tystnad och stillhet i en vacker natur i Stockholm?

Åk då endast två mil från Stockholms stadskärna till Tyresta nationalpark och naturreservat. Där ligger en av Sveriges finaste och största orörda skogar med högresta gamla granar och tallar, mossor och lavar. Det finns också många vandringsleder och fina rastplatser där för den som vill promenera längre sträckor och andas frisk luft i den fria naturen. I den vackra gammelskogen kan man även få syn på massvis med sällsynta växter och djurarter.

Källa: wikipedia

Nationalparken bildades år 1993 och har en yta på 1 964 hektar. Den ligger i Haninge och Tyresö kommuner i Stockholms län. Den består för det mesta av skog med sprickdalsterräng. Reservatet, som ligger runt nationalparken, omfattar hela 2700 hektar. I reservatet finns det olika typer av skogar såsom barrskog och lövskog, men även gamla odlingsmarker och en bit innerskärgård.

Vid entrén till nationalparken i Tyresta by finns det ett informationscenter med en utställning om Sveriges alla nationalparker. Familjer, föreningar, kompisar eller arbetskamrater kan kontakta informationscentret för att boka en guidad tur i nationalparken. Hit kan man åka med bil eller buss. I byn finns det även ett café och en lanthandel. I nationalparken och reservatet finns det fem mil långa vandringsleder som leder en bland skog, glittrande sjöar och luft med härliga naturliga dofter. Om du vill så får du plocka bär och svamp i skogen. På speciella platser kan du också cykla, tälta och göra upp en eld.

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titta också på
Close
Back to top button