ArtiklarDagens Muslim 34Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Storsjön

Storsjön är en insjö som ligger i Jämtland, som är ett av Sveriges 25 landskap. Den är Sveriges femte största sjö sett till yta på 456 kvadratkilometer.
Sjön ligger på fjärde plats i landet med 1,25 km3 sett till reglerbar vattenvolym. Det finns flera öar i Storsjön, såsom Frösön och Isön. Sjön har en vacker omgivning, och man kan bland annat se fjällen när man är ute och åker båt på sjön. Om man vill kan man ta en tur på sjön med Ångaren Östersund, som är ett av Sveriges äldsta ångfartyg och mer än 140 år gammalt.

Det finns en folksaga som säger att det finns ett odjur i Storsjön som vissa människor har sett, och det har talats om det så kallade Storsjöodjuret i flera hundra år. Det finns skriftliga källor från 1600-talet på att det finns ett odjur i sjön. Idag finns det till och med en observationsplats i Svenstavik där det även finns webbkamerabevakning. Men fram tills idag har ingen kunnat bevisa odjurets existens. På museet Jamtli i Östersund finns det en egen utställning för Storsjöodjuret där personer som säger att de sett odjuret talar om deras möte med det.
År 1894 bildades ett bolag som skulle fånga odjuret. Men år 1986 fridlystes det, vilket innebar att det blev förbjudet att döda, skada eller fånga det, samt att ta eller skada dess ägg, rom eller bo.
Den som vill veta mer om den legendariska varelsen kan vända sig till Jamtlis arkiv, som innehåller en stor mängd berättelser och tidningsklipp med mera.

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button