ArtiklarDagens Muslim 56Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Medeltidsmuseet i Stockholm

Medeltidsmuseet är ett museum som ligger på Helgeandsholmen i Stockholm. I museet kan man få lära sig om Stockholms historia på medeltiden och hur livet var då. Det är fri entré. Bland annat finns en del av kung Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet i museet.
Medeltidsmuseet ligger under jord och i museet finns det även en kyrkogård och en flyktväg som går från slottet. I museet kan man se ett torg, galgbacke, en kyrka och ett medeltidsskepp – Riddarholmsskeppet.
Det gamla Riddarholmsskeppet hittades för cirka 100 år sedan då man höll på att gräva för Stockholms tunnelbana. Skeppet har senare rekonstruerats flera gånger. Bara en liten del av det ursprungliga skeppet finns utställt. Forskning har kommit fram till att Riddarholmsskeppet är botten av ett stort fartyg, som hade många besättningsmän och flera kanoner.
På museet finns en verklighetstrogen rekonstruktion av Birger jarls ansikte. Birger jarl styrde Sverige under 1200-talet och det var antagligen han som grundade Stockholm. På ansiktet finns bland annat märken av ett svärdshugg.
I museet kan man även se kung Karl XI:s hemliga gång, som gick från hans våning i slottet till ett häststall på Helgeandsholmen.
Runt 4 000 människor låg begravda på en kyrkogård där Medeltidsmuseet ligger idag. Under medeltiden begravdes personer som varit fattiga, gamla och sjuka på Helgeandshuset kyrkogård, och därav heter platsen idag Helgeandsholmen. På kyrkogården begravdes det även soldater som stupat i krig.
Vid museets torg kan man skåda en rådstuga (där rättegångar ägde rum ), butiksbodar, hantverkare och en krog. På torget fanns det en skampåle där personer låstes fast som begått kriminella handlingar.
För 30 kronor kan man lyssna på en audioguide vid 10 olika ställen, vilket tar cirka en timme. Audioguiden finns på både vanlig svensk och lätt svenska, men även på engelska, tyska, franska och ryska.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button