ArtiklarDagens Muslim 51Svenska platserTidningsnummer

Kungsleden

Svenska platser

Kungsleden, som ligger i norra Sverige i Lappland, är en världskänd vandringsled. Leden, som är lite över 40 mil lång, konstruerades under början av 1900-talet och den har ständigt lockat turister från hela världen sedan dess.
Kungsleden sträcker sig från nationalparken Abisko i norr, och går sedan genom de tre andra nationalparkerna Stora sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Leden slutar i Hemavan fjällcenter nära Tärnaby. Alternativt kan man ju gå åt andra hållet också, och man kan naturligtvis starta på andra platser och gå en kortare sträcka. På vägen kan man bland annat bo på STF (Svenska Turistföreningen) Kebnekaise Fjällstation, som ligger i Kiruna och vid foten av det högsta berget i Sverige.
Längs Kungsleden finns det minst 16 fjällstugor man kan övernatta i, och avståndet mellan dem är 1–2 mil. Leden har markerats väl, och det finns broar så att man lätt kan ta sig över häftiga vattendrag. Den som vandrar på leden får beskåda grönskande fjällslätter bredvid sjöar, höga bergstoppar och flera mindre fjällbyar.
Den amerikanske äventyrsjournalisten Peter Potterfield anser att Kungsleden är bland hans ”topp 20 favoriter i världen” och att han ”blev snabbt förälskad i den”. Kungsleden finns med i hans bok ”Classic Hikes of the World”. Kungsleden konkurrerar bland annat mot Grand Canyon i USA och Fitz-Roy-leden i Argentina.

På Svenska Turistföreningens hemsida kan man kolla i besökskalendern för att se hur många besökare det brukar vara under olika veckor under året. På så sätt kan man planera sin resa och vandra när det är lugnare på Kungsleden om man föredrar det. Under vecka 28–33 (juli-augusti) är det som mest besökare. Priserna blir även bättre när det är färre besökare.

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button