ArtiklarDagens Muslim 57Svenska platserTidningsnummer

Svenska platser: Stockholmskommun – Störst i Sverige och Nordens Venedig

Stockholmskommun, eller Stockholms stad, är en del av Stockholms län och har Sveriges huvudstad Stockholm som centralort. Stockholms stad är den största kommunen i Sverige och ungefär 1,5 miljoner människor bor där.
Stockholms slogan är ”The Capital of Scandinavia” och dess kommunvapen har en blå bakgrund med S:t Eriks huvud med en krona på i guld i mitten. Sankt Erik, eller Erik den helige, vars riktiga namn var Erik Jedvardsson var kung i Sverige mellan åren 1156–1160. Han är Sveriges nationalhelgon och Stockholms skyddshelgon. Han ligger idag begravd i Uppsala domkyrka.
Stockholm kallas även för Nordens Venedig och Mälardrottningen, då staden ligger vid Mälaren som är den tredje största sjön i Sverige.
Man tror bland annat att namnet Stockholm kommer från att man förr i tiden satte ut trästockar i vattnet runt Stockholm för att försvåra för angripande fartyg att attackera Stockholm. Ordet holm kan hänvisa till ön Stadsholmen, som utgjorde staden Stockholm under flera århundraden.
I östra Stockholm ligger Stockholms skärgård som består av fler än 30 000 öar, och ligger vid Stockholms läns kust vid havet Östersjön. I väster ligger Mälaren.
Kungliga nationalstadsparken är den första nationalstadsparken i världen och täcker delar av Stockholms kommun samt delar av Solnas och Lidingös kommuner. I nationalstadsparken ingår bland annat delar av Djurgården, Hagaparken och Edsviken.
I Stockholms kommun ligger även flera hamnar där det regelbundet avgår kryssningsfartyg till finska Helsingfors, Mariehamn och Åbo och till lettiska Riga och estniska Tallinn.
I Stockholms innerstad ligger Sergels torg som är en mötesplats för människor från världens alla hörn. Årligen äger det rum olika slags aktiviteter där som konstutställningar, evenemang och demonstrationer.
I Stockholm finns det många roliga och spännande saker att göra. Det finns till exempel jättemånga museum man kan besöka, som Skansen, Vasamuseet och Medeltidsmuseet.

För mer information, vänligen besök start.stockholm.

Review Overview

User Rating: 4.32 ( 3 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button