ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 13Lyckans hörna

Lyckans hörna 1- Godhet

1.Vi är något utöver de övriga djuren
Varje djur mår bra när det får mat och får leva i en passande miljö. På samma sätt mår vi människor fysiskt bra om vi får mat och får leva i en lämplig miljö.
Det finns dock en viktig skillnad mellan oss och de övriga djurarterna. Vi saknar och behöver ha något mer, men vet inte riktigt vad det är. Det som vi alla är överens om är att människans lycka och välmående är något utöver mat och lämplig natur.
Ju mer vi analyserar desto tydligare blir det för oss vad vår lycka är och vad måste vi göra för att bli lyckliga.
Var finns då lyckan, när vi inte kan hitta lyckan i varken vitaminer, mineraler eller något av de cirka 120 grundämnen?
Längtan efter lyckan verkar inte vara något kroppsligt utan något utöver detta, dvs. andligt eller själsligt. Våra kroppar mår bra när vi tar hänsyn till våra fysiska behov. På samma sätt bör vi hitta vilka är våra själsliga behov för att tillgodose de.
Vi människor älskar och längtar efter rättvisa, barmhärtighet, tacksamhet och allt som är riktigt gott.

2.Vi älskar och lever för godhet! 
Tänk dig de mest deppiga som tänker på eller har försökt begå självmord. Ta exempelvis Europamästaren, OS-hjälte och världsmästaren Mikael Ljungberg som drabbades av depression. Han fick mediciner men tog tyvärr sitt liv, medan han behandlades på sjukhus.
Tänk dig kära läsare: Hur skulle han ha mått om han stoppades från självmordet och skickades till ett fattigt och jordbävningsdrabbat folk.
Han skulle antagligen ha glömt sitt allvarliga självmordsförsök och känt en stark sympati. Det första som fångar hans uppmärksamhet är några frivilliga som förgäves försöker rädda ett levande barn under rasmassorna.
Mikael går fram och tillsammans med dem lyfter han en tung betong och någon lyckas ta ut barnet och dess döda mor. Det råder kaos och det finns mycket mer gott som den starke Mikael kan och vill göra.
Skulle han efter några timmars räddningsarbete och hunger ta sitt liv under natten? Eller skulle han tänka på hur de skall rädda folk från rasmassorna? Mår inte han bättre nu? Antagligen bättre, trots att han inte fick så kallade lyckopiller eller antidepressiva medel. Varför?
För att hans törstiga själ tog en dos av en makalös medicin, godhet.


I denna artikelserie, som riktar sig till yngre läsare, behandlas vad människan behöver för ett lyckligt liv.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button