ArtiklarDagens Muslim 62Svenska platserTidningsnummer

Lidingö kommun – Vacker ö i Stockholm

Svenska platser

Lidingö kommun eller Lidingö stad är en del av Stockholms län och ligger öster om Stockholms kommun. Dess centralort är Lidingö. Som det framgår av namnet är Lidingö en ö och ligger i Stockholms inre skärgård. Det finns även ett antal andra öar i närheten som tillhör kommunen.

Kommunens slogan är ”En skön, grön ö / Din hälsa” och kommunvapnet är en blå sköld med ett guldfärgat vikingaskepp.

I år (2022) bor det cirka 48 420 människor på Lidingö, och år 2018 hade 21,90 procent utländsk bakgrund.

Det är nära till naturen på Lidingö och bland annat så finns det två naturreservat där. Eftersom det finns många gång- och cykelvägar runt om på hela ön så är det lätt att ta sig fram och nå ut till den vackra naturen. De två naturreservaten heter Långängen-Elfviks naturreservat och Kappsta naturreservat. Det finns även flera vindskydd och grillplatser runt hela ön.

Det finns ett gravfält som dateras till järnåldern som ligger vid Askrikevägen och som består av ett 50-tal gravar. På dess södra del finns det en runristning på en berghäll. Inskriptionen hör sannolikt till vikingatidens slutskede och hittades år 1984 eftersom det tidigare hade varit dolt av ett jordlager.

Den äldsta kyrkan som finns i Lidingö församling är Lidingö kyrka. Det är sannolikt att det tidigare låg ett träkapell där som var tillägnat Sankta Anna och som tillhörde medeltiden.

För den som tycker om att vandra finns det på Lidingö flera vandringsleder vars längd varierar från tre kilometer till 3 mil. Lidingöloppet är längst på tre mil och Runt Långängskärret är på tre kilometer.

När det är vinter, snöigt och kallt ute kan man åka längdskidor i flera vackra naturområden, långfärdsskridskor på Kottlasjön och Grönstaviken och slalom i Ekholmsnäsbacken.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button