ArtiklarDagens Muslim 47Svenska platserTidningsnummer

Nobel Prize Museum

Svenska platser

Nobel Prize Museum (som tidigare hette Nobelmuseet) är ett museum som berättar om nobelpristagare och deras skildringar och idéer. Alfred Nobel är namnet på prisets grundare. Han var uppfinnare, fredsvän, poet och donator. Han uppfann dynamiten och hundratals andra uppfinningar. Han testamenterade att de personer som gjort mest nytta i världen skulle belönas med ett pris. Detta pris är nu det mest kända priset i världen.

Genom att besöka Nobel Prize Museum kan du lära dig om historien och vår samtid för att vara med om att skapa en bättre framtid och en bättre värld. Museet invigdes år 2001 – 100 år efter att det första Nobelpriset utdelades. Var och en av nobelpristagarna får utöver en medalj och ett diplom även flera miljoner kronor som belöning. Den stora prisutdelningen äger rum den 10 december varje år i Konserthuset i Stockholm, och Sveriges kung är den som delar ut priserna.

Nobel Prize Museum finns i Börshuset på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. På museet bjuds det på utställningar, föreläsningar och diskussioner om vår tids viktiga frågor. Skolor kan även boka besök och delta i program för att lära sig mer om Alfred Nobel, Nobelpriset, vetenskap, litteratur och fred. I museet finns en restaurang där man kan äta en av Stockholms bästa luncher.
Om du åker för att besöka museet och ändå är där kan du även ta en titt i den 700 år gamla Storkyrkan, som är Stockholms domkyrka. Kyrkan har öppet varje dag och även turister kan besöka den.

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button