ArtiklarDagens Muslim 58Tidningsnummer

Är det inte dags för frid och ro?

Insändare

De senaste tre åren har inte varit särskilt trevliga för Sveriges muslimer. Under dessa år har de mörka krafterna och muslimfientliga krafterna förändrat Sverige. Samhällsklimatet har blivit främlingsfientlig och rumsrent i vårt Sverige. Många händelser har ägt rum och medfört och medför alvarliga och skadliga konsekvenser för vårt samhälle i många år framåt.

BRÅ:s rapport (2020) berättar om den iögonfallande ökningen av islamfientlighet i Sverige och är ett starkt bevis på detta sociala fenomen. Muslimer upplever en påtaglig utsatthet på jobbet, i skolan, på universitetet och på andra platser i samhället. Tyvärr för dagens svenska muslimer förknippas numera Sverige främlingsfientligt land där religionsfrihet är försvagad.

I dagens Sverige är man rädd för att uttrycka sin trosuppfattning som muslim. En del menar att yttrande av trosuppfattning är en lagstadgad rättighet som skyddas av lagen, men tittar man på hur enkelt det är och mer eller mindre fritt fram att kränka och hetsa mot muslimer, så får man en annan uppfattning och funderar ifall allt kan utföras med stöd av lagen?

Känslan av utsatthet, diskriminering, hat och hot som muslimer upplever är inget som bara kan lösas genom att ändra eller förtydliga lagarna. Det krävs att de goda krafterna i samhället med politisk, social och kulturell vilja på allvar sätter ner foten mot de mörka och främlingsfientliga krafterna.
De frekventa bränningarna av den ytterst heligaste boken, för alla världens muslimer, de hatfulla yttrandena mot islam och muslimer från politiker, marginaliseringen och nonchalansen av islamofobi och muslimhatsfrågan i det senaste valet av de etablerade partierna, lögnen, anklagelserna och företalen i medier av etablerade politiker mot att moskéer har tvivelaktiga och suspekta förbindelser med andra länder, frysningen av statligt stöd till studieförbund och utbildningsinstitutioner, förolämpning mot muslimers övertygelser såsom giftermål och brudgåva, är endast några exempel, men listan är milslång och tyvärr så blir den längre för varje dag det går, på hur muslimer bemötts under de senaste åren.

Det som är intressant är att dessa attacker mot muslimer har skett med stor frekvens och intensitet, utan utrymme eller möjlighet att rentvå eller förklara sig för samhället. Kan då syftet vara att lägga dränka muslimer med klander och odla en orubbad opinion mot muslimer?

Svenska muslimer har bott i detta land i flera decennier. Många har byggt och bidragit i uppbyggnaden av Sveriges välfärd och demokrati. Svenska muslimer tycker om Sverige och vill uppriktigt integreras och välkomnas som fullvärdiga medborgare med likvärdiga rättigheter. Frågan, är om det inte är dags för samhällets goda krafter att seriöst fundera över de skadliga konsekvenserna av islammotstånd och hatspridning mot muslimer?

Det kan naturligtvis inte förnekas att en del av denna hatspridning också härstammar från globala händelser. Men vi kan lösa de flesta av dessa problem inom landet.
Denna fråga kräver en stark och ärlig vilja från politiker, media och de muslimska samfunden i Sverige. Dialog mellan dessa grupper samt att ta frågan om diskriminering på allvar och bekämpa den, kan vara en bra början för att övervinna detta samhällsproblem.

Sveriges namn har i flera decennier förknippats med tolerans, respekt för religionsfrihet, yttrandefrihet, respekt för minoriteter och olika grupper. Ett av de viktiga målen för dagens samhälle måste vara att återuppta det förlorade anseendet. Är det inte dags för frid och ro?

User Rating: 4.66 ( 4 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button