Dagens Muslim 09Intervjuer

Dan Eliasson: Vi kommer att bli fler poliser sakta men säkert. Detta kommer hela landet att känna av

Almedalsveckan, som varje år äger rum på den vackra ön Gotland, är ett passande tillfälle för alla att bekanta sig med olika institutioners, statliga organisationers och politiska partiers åsikter och program. Almedalsveckan ägde rum mellan 2–9 juli i år. Flera personer från olika städer deltog i denna politiska festival. Dagens Muslim närvarade även i staden Visby och besökte Almedalen och tog tillfället i akt att fråga rikspolischefen Dan Eliasson om polisens reaktioner och synpunkter kring senaste attacker mot muslimska moskéer i Europa inte minst den anlagda branden i Imam Ali moské i Järfälla:

  Fråga: Tidigare under dagen i Almedalen, talade du om arbetet mot radikal islamistisk terrorism. Kan du också berätta för oss om situationen när det gäller bekämpning av hotet och attackerna mot muslimer i Europa generellt, men i Sverige i synnerhet, såsom Finsbury Park moské attacken i London, eller mordbranden i Imam Ali Islamic Center i Järfälla?

 

  • Detta är exakt lika allvarligt som radikal islamistisk terrorism. Alla grundläggande rättigheter skall säkras i vårt land. Tidigare pratade vi också om vit maktmiljö, den autonoma miljön. Det är också människor som har våldsbejakande ideologier, som är lika allvarligt som våldsbejakande islamister.

  Fråga: Ovannämnda attacken mot moskéerna har gjort många muslimer i väst oroliga, i synnerhet muslimska kvinnor. De anser att de kan mycket väl bli attackerade under deras vardag av högerextremister. Vi har dessutom läst i median om diverse fall där muslimska kvinnor får höra svordomar och hot. Vad vill du säga till dessa kvinnor som du kan nå genom ”Dagens Muslim”?

 

  • Jag vill säga att så fort man blir utsatt för någon form av övergrepp, oavsett om det är fysiskt eller verbalt, t.ex. om någon skriker efter dig med det som man inte får göra, då skall man anmäla det till polisen. Vi vill att ni anmäler det till polisen. Vi har särskilda hatbrottsgrupper i de stora städerna, som särskild tar sikte på brott som är föranlett utav etnicitet, religion, sexuell läggning osv. Detta är en av de allra viktigaste prioriteringar för oss. Så hjälp oss då att bli varse om de problem som finns. Anmäl brottarna så att vi kan försöka utreda dem.

  Fråga: Angående samarbetet mellan olika muslimska församlingar och polisen; Finns det initiativ för att systematisera detta så att alla polismyndigheter, vars lokalområde har ett trossamfund, utser en kontaktperson inom poliskåren?

 

  • Jag förstår att precis som i andra grupper i det svenska samhället, så har närvaron utav poliser betydelse för tryggheten. Mitt råd för sådana sammanhang är att se till att ta kontakt med lokalpolisområdeschefen i det område man verkar i. Ta kontakt med lokalpolisområdeschef och diskutera hur ni vill samarbeta med polisen i det område. Jag är övertygad om att ni kommer att möta en varm och öppen famn som vill hjälpa bistå och föra samtal med er, om hur vi kan skapa en trygghet för er och era medlemmar.

  Fråga: Angående senaste debatten om polismyndigheten som understryker behovet av nya polismän i samhället pga. bristen hos poliskåren; Behöver svenska medborgare vara oroliga från ett trygghetsperspektiv då poliskåren har brister i personal?

 

  • Nej, det behöver man inte vara! Vi kommer att bli fler poliser sakta men säkert. Detta kommer hela landet att känna av. Ju mer synlig polis vi har, desto mer trygghet kan vi förmedla. Detta är en av våra viktigaste uppdrag, vid sidan av förebyggelse av brott och utredning av brott som sker. Men polisiär närvaro ska ni känna av och ni skall vara en del utav den satsning på polis som sker.

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button