ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 16Hälsohörna

Hälsohörna 3 – Syster, glöm inte vitamin D!

Del 2: Vitamin D brist

Den andra delen av artikelserien om Vitamin D diskuterar vitamin D brist. I första delen diskuterade vi vikten av vitamin D i normala kroppsfunktioner,
däribland kalk absorptionen från kosten, benmineralisering och skelettväxt, samt skelettmuskulaturens funktion. Brist i vitamin D kan leda till problem i ovan huvudområden, men i synnerhet benmineraliseringen. Långvarig brist av vitamin D kan alltså orsaka bensjukdomar, mest noterbara av dessa är osteomalaci hos vuxna, eller Rickets hos barn. Osteomalaci gör att våra ben blir ”mjukare” och man kan då enkelt få frakturer.
Därmed är det viktigt att vi får tillräckliga mängder av vitamin D i våra kroppar.

För att undgå ovan, är det viktigt att vi intar rekommenderade mängder av vitamin D, dvs. 10 mikrogram per dag. I norden tar vi mindre än hälften av ovan rekommendation!
Det finns två viktiga naturliga källor för vitamin D. Kosten är den ena, som bidrar med 20% av vår dagliga behov, vilket fås genom fet fisk, lever, ägg och mjölk. Men den viktigaste naturliga källan för vitamin D är genom kroppens egen produktion, som bidrar med 80% av vår dagliga behov. Men denna process är beroende av solljus (UVB strålning).

Vitamin D brist kan därmed förorsakas av kostinsufficiens, malabsorption och för lite solexposition (UVB strålning). Minskad solexposition kan bero på inomhusliv, täckande kläder (såsom Hidjab), mörkare hy samt solkräm med solfaktor.

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button