ArtiklarDagens Muslim 36LedarartiklarTidningsnummer

Möjligheter och utmaningar år 2020

År 2020 kan på många sätt vara ett mycket bra år med framsteg för det svenska samhället. Samtidigt står vårt land också inför utmaningar som måste uppmärksammas. Kanske är en av de goda nyheterna gällande det nya årets första dag att konventionen om skydd för barnens rättigheter i Sverige blir lag. Som muslimer bosatta i Sverige har vi också mer än tidigare en skyldighet att bekanta oss med landets nuvarande lagar, särskilt barnskyddslagar. Förståelse för dessa lagar kan hjälpa oss att lösa många personliga och sociala problem och att förstå hur samhället fungerar.
År 2020 kommer också att vara ett viktigt år för miljöaktivister. Klimatförändringar i kombination med politikernas oenighet i olika länder har gjort det svårt för ett globalt program att hantera miljökrisen. Tidningar och nyhetsbyråer skriver om detta varje dag. Det viktigaste är att politikerna måste se miljöproblemet som ett problem. Detta har ännu inte skett. Greta Thunbergs kloka insatser under 2019 för att attrahera politikernas uppmärksamhet är viktiga och beundransvärda. Det finns fortfarande en lång väg att gå och vi måste fortsätta kampen med det.
2020 kommer också att vara ett år med stora utmaningar för Sveriges nyanlända och muslimer.
Att invandrarfientliga partier, som har hatfyllda åsikter gentemot muslimer, gjort framsteg i opinionsundersökningar under de senaste månaderna är inte goda nyheter. Förbud mot slöja i vissa kommuner är oroande nyheter. Även om lagen som värnar om religionsfrihet i Sverige, och som är en av demokratins stoltheter och pelare, inte tillåter sådant beteende är det ändå sorgligt att vissa kommuner i Sverige godkänner avvisande av religionsfrihet i ett fritt land i form av en lag.
I Dagens Muslim har vi alltid skrivit om behovet av att främja dialog mellan olika grupper i det svenska samhället.
Imam Ali Islamic Center har, i formella och informella kretsar, alltid betraktat samexistens och integration tillsammans med dialog som en bra lösning på flera befintliga problem. Men avvisande av religionsfrihet är en stor och omänsklig konfrontation med hänsyn till mänskliga respektive minoriteters rättigheter.

Idag står det svenska
samhället och landets politiska partier inför ett tufft test

Idag står det svenska samhället och landets politiska partier inför en utmaning, ett test som senare kommer att utvärderas av kommande generationer.
Anti-judiska beslut under tiden för det andra världskriget följdes av den katastrofala förintelsen och andra obehagliga händelser. Som resultat har senare generationer tydligt fördömt den tidens beslutsfattare och deras ställningstaganden.
Sådana beslut gentemot den muslimska minoriteten kommer också att bedömas i framtiden.
Frågan om att förbjuda omskärelse av pojkar och förstorande av att man inte skakar hand med det motsatta könet är andra utmaningar som kan göra livet svårt för tiotusentals svenska muslimer. Budskapet är tydligt:
Vi kan inte lösa problem genom att förbjuda och konfrontera.
Det bästa sättet är att bana väg för samexistens och respekt för konstitutionen.
År 2020 präglas även av händelser på världsnivå som också kan påverka våra liv. Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen och USA:s presidentval är bland dem. Dock är även glädjande händelser på väg, speciellt om du är en sportfantast då kan du göra dig redo att titta på spännande fotbollsmatcher i Europamästerskapet samt de olympiska spelen i Tokyo.
Vi önskar er ett gott nytt år!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button