ArtikelserieArtiklarDagens Muslim 27Lyckans hörnaTidningsnummer

Lyckans hörna 15 – För lyckans skull!

Vårt kommande dödsfall är en oneklig verklighet. Somliga försöker bli lyckliga bl.a. genom att glömma bort döden men den avslutar ett viktigt stadium i vårt liv, prövningens värld. Vårt liv har beskrivits varierande inom olika religioner, men den kanske gemensamma nämnaren är att allt vi gör här kommer att påverka vår framtid.

 

För att vi skall enklare kunna tänka på vad det viktiga för oss i det jordiska livet är, kan vi föreställa oss vara döda. Då önskar vi naturligtvis att vi borde ha gjort vissa saker som vi inte längre har chans att göra. Varje dag som levs kan vara den sista dagen och möjligheten att göra något gott av vårt liv.
Koranen meddelar att när vi dör ber vi att få återvända för att göra något gott. Det innebär att de flesta av oss kommer efter döden att ångra mycket av det man gjort för. Ett visdomsord som tillskrivs profeten (s) samt imam Ali (f) lyder: ”Dö innan ni dör!”. En tolkning kan vara att vi är uppmanade att leva som om vi hade smakat döden.
Låt oss därför identifiera och satsa på viktiga ting såsom bonden vilken plogar jorden, sår och vattnar för att undvika en bitter sommar. Ingen bonde kan fara tillbaka i tiden för att rätta till misstagen under våren. På samma sätt kommer ingen av oss kunna återvända till det jordiska livet för att rätta till felen vi har begått. Medvetenhet om att vi är på väg dit vi samlat vår skörd gör livet och dess glädje- eller svåra stunder meningsfyllda. Målet är att välja rätt i varje situation som vi hamnar i, det är en förutsättning för lycka.

Ta gärna vara på chansen och såsom profeten uppmanade oss: ställ er inför rätta [varje dag] innan ni blir ställda inför rätta [på domens dag].

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button