ArtiklarDagens Muslim 49Svenska platserTidningsnummer

Lunds domkyrka

Svenska platser

I Skåne ligger Lunds domkyrka, som har lockat besökare sedan 1100-talet e.Kr. Skåne var danskt fram tills år 1658 då det blev svenskt i samband med freden i Roskilde. Föregångaren till Lunds domkyrka uppfördes ca år 1050, och ett brev daterat till år 1085 är det äldsta föremålet som hittats i domkyrkan.
Under stolarna i koret, där altaret finns, har man hittat lappar med text på latin och danska från 1300-talet fram till 1500-talet. På dessa lappar har det skrivits kritik, kärleksdikter och ordspråk m.m.
Besökare bemöts av bilder på bland annat lejon, björnar, elefanter, drakar, fåglar, änglar, en bäver och en enhörning. Det finns många bilder att titta på i domkyrkan. Alla bilder har någonting speciellt att berätta om. Många av dessa figurer har hämtats från Gamla testamentet. Den mytologiska enhörningen symboliserar skönhet och oskyldighet. Den kan även vara en symbol för Jesus Kristus. Draken är en symbol för ondskan.
Detta talar om att det ständigt pågår en kamp mellan godhet och ondska, kärlek och hat i världen. Ett lamm som bär på segerfanan har även avbildats i domkyrkan.
Det finns många olika tolkningar om vad lammet gestaltar, bland annat att det symboliserar den lidande tjänaren och fattiga förtryckta människor.
Kyrkklockorna har ljudit under flera århundraden i domkyrkan. Dessa kyrkklockor har ständigt kallat folk till andakt och gudstjänst. Kyrkan har varit, och är det än idag, en plats för böner, sorg, glädje, reflektion och tacksamhet för kristna. Kristna människor genomgår dop, konfirmation, giftermål och begravingsceremonier i kyrkan. I kyrkan sker det bibelläsning och predikning, men det sjungs även sånger och psalmer och spelas musik.

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 5 votes)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titta också på
Close
Back to top button