Home » Tidningsnummer » Budskapet 01 » Ur Rosengården av poeten Saadi 1

Ur Rosengården av poeten Saadi 1

29:e berättelsen:

En wazir (minister) gick till Dhul-Nun (en egyptisk sufist) och bad om hans välsignelse och sade: ”Jag betjänar kungen dag och natt, i hopp om någon godhet från honom, och fruktar hans vrede”. Dhul-Nun grät och sade: ”Om jag har tjänat Gud såsom du har fruktat kungen, skulle jag uppgå i de rättmätigas antal.”

Om det inte fanns några förväntningar

på belöning eller straff,

skulle dervishens fot

vara på den himmelska sfären.

Och om Waziren fruktade Gud

lika mycket som dervishen fruktar kungen,

skulle han vara en ängel.

saadi-shirazPoeten Sheikh Muslih al-Din Saadi föddes troligen omkring år 1213 i Shiraz, södra Iran. Han skrev en rad verk på både vers och prosa som hör till de mest lästa och beundrade i Orienten. Bland prosaverken märks den konstfulla anekdotsamlingen Golestan och den didaktiska masnavin Bustan samt en omfångsrik Divan, där alla hans verk är samlade. Saadi skrev boken Golestan (Rosengården) 1257. Boken översattes till svenska av Lilian Ebadi Lindqvist och publicerades av Iransara kulturcenter år 2003.  
29:e berättelsen: En wazir (minister) gick till Dhul-Nun (en egyptisk sufist) och bad om hans välsignelse och sade: ”Jag betjänar kungen dag och natt, i hopp om någon godhet från honom, och fruktar hans vrede”. Dhul-Nun grät och sade: ”Om jag har tjänat Gud såsom du har fruktat kungen, skulle jag uppgå i de rättmätigas antal.” Om det inte fanns några förväntningar på belöning eller straff, skulle dervishens fot vara på den himmelska sfären. Och om Waziren fruktade Gud lika mycket som dervishen fruktar kungen, skulle han vara en ängel. Poeten Sheikh Muslih al-Din Saadi föddes troligen…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)

One comment

  1. Mycket intressant och fint. Jag kommer gärna köpa boken snart. Det är synd att Saadis andra bok inte finns att läsa på svenska.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ur Rosengården 20 (Ur åkallan Komeil)

Å min Gud och min Mästare, Jag frågar Dig då, vid Din kraft som Du ...