ArtiklarDagens Muslim 07

Zakat, hälsa för kropp och själ

Zakat al-Fitr är en Zakat (form av skatt) som varenda muslim betalar till den som förtjänar det för sig själv och dem som den tar hand om.

Tidpunkten för att betala den är från solnedgången efter den sista dagen i månaden Ramadan fram till middag (Zuhr) under Eid al-Fitr. Om personen ber Eid al-Fitr-bönen måste den ge [Zakat] innan bönen enligt obligatorisk försiktighet [eller lägga det åt sidan]. Om den inte ber Eid-bönen har den fram till middag under dagen för Eid al-Fitr.

Med hänsyn till att betalningen av denna typ av finansiella rättighet ger upphov till hälsa för kroppen och själen kallar man det för kroppens Zakat eller Fitr.

Zakat är av två typer; egendomens Zakat och Zakat al-Fitr. Egendomens Zakat är kopplade till nio ting; vete, korn, dadlar, russin, guld, silver, kameler, kossor och lamm. Zakat al-Fitr är ungefär 3 kg av de flesta människors mat såsom vete, korn, dadlar, russin, ris, majs och liknande. I år (2017) är Zakat al-Fitr för månaden Ramadan 75 kr per person. Zakat al-Fitr är obligatoriskt enligt både sunni- och shiamuslimer och i religiösa texter nämns det en filosofi och många fördelar om det. De viktigaste av dem är fastans acceptans och komplement, försäkring för kroppens hälsa, själens rening från omoral, människans beskydd från döden och egendomens Zakats komplement.

För de sjuka som med rättslig ursäkt inte kan fasta är Kaffarah (kompensation) 15 kr för varenda dag [under månaden Ramadan].

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button